Beyaz çimento ve derz, inşaat alanında farklı amaçlar için kullanılan ürünlerdir. Bu nedenle de beyaz çimento ile derz arasındaki fark merak edilen bir konudur. Beyaz çimento, özel bir bileşime sahip olan ve estetik açıdan tercih edilen bir çimento türüdür. Derz dolgu ise yapı elemanları arasında oluşan boşlukları veya açıklıkları dolduran bir malzemedir. Genellikle seramik, taş, tuğla veya beton yapı elemanlarının birleşim noktalarında derz dolgu kullanılır . Bu doğrultuda beyaz çimento hidrolik bir bağlayıcı türüyken derz dolgu ise yapı elemanları arasındaki boşlukları doldurmak ve su geçirmezlik gibi işlevleri yerine getirmek için kullanılmaktadır. Beyaz çimento ve derz arasındaki farklılıklar hakkında kapsamlı bilgi için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.
Beyaz Çimento Nedir?
Beyaz çimento yapımında kullanılan hammaddenin saf oluşu renginin de beyaz olmasına neden olur. Üretim süreci gri çimentoya benzese de üretiminde kullanılan hammaddelerin saflık oranları farklıdır. Çimento hammaddesinde bulunan krom, demir, nikel gibi oksitler çimentoya rengini veren ana oksitler olarak bilinir. Üretimde bu oksitler ve özellikle demir oksit (Fe2O3) en az seviyededir. Bu durum ise çimentoya rengini vermektedir.
Beyaz Portland çimento beyazlığı, inceliği ve kullanım alanlarının farklılaşması ile gri Portland çimentodan daha farklıdır. Beyaz çimento, 100 seneden uzun bir süredir tarihi eserlerde, özel dekoratif uygulamalarda, onarım ve restorasyon gibi alanlarda tercih edilen bir çimento türüdür. Bu bağlamda beyaz çimentonun en temel kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:
- Yapı kimyasalları ürünleri
- Dekoratif sıvalar
- Brüt beton
- Terazo karo
- Bims
- Gazbeton
- Prekast
Derz Dolgu Nedir?
Derz dolgu; seramik, fayans, granit, mermer gibi inşaat malzemelerinin arasındaki boşluğu kapatmak için kullanılan kimyasaldır. Yer ve duvar kaplamaları döşendikten sonra aralarındaki derz kanalları, dolgu malzemesi ile kapatılmaktadır. Bu sayede çeşitli sıvıların ya da toz ve benzeri maddelerin zaman içerisinde bu kanallardan içeri girmesi ve kaplama malzemesinin altındaki katmanlara zarar vermesi engellenmiş olur. Derz dolgu bileşenleri, miktarı, işlevi ve tedarikçi sürecini kapsayan örnek reçeteye aşağıdaki tablo üzerinden ulaşabilirsiniz.
Bileşenler | Miktar (%) | İşlevi |
Çimsa EcoShine CEM II 52,5 R Beyaz | 40-45 | Bağlayıcı |
Kalsit | 50-60 | Dolgu Malzemesi |
Selüloz Eter | 0.1-0.3 | Su tutucu ajan |
Polimer | 0.5-2 | Polimer |
Akışkanlaştırıcı | 0.05-02 | Akışkanlaştırıcı |
Silikon | 0.025-0.1 | Su itici |
**Bu sadece başlangıç formülasyonudur. Bileşenlere göre reçetenin optimize edilmesi gerekir.
Derz Dolgu Standartları Nelerdir?
Derz dolgu standartları, detayları ile aşağıdaki gibidir:
EN 13888-1: Bu standart, çimento esaslı derz dolguları için gereksinimleri ve test yöntemlerini belirlemektedir. Ürünlerin mekanik dayanıklılık, su emme, büzülme gibi özelliklerini detaylandırarak nasıl test edileceğini açıklar.
TS EN 13888-1: Bu Avrupa standardı Türkiye’de, TSE tarafından benimsenmiş ve çimento esaslı derz dolguları için standart gereksinimleri belirtmiştir. Bu standarda göre üretilen derz dolgularının, belirli performans kriterlerini karşılaması gerekir. TSE EN 13888-1 standardına göre, çimento esaslı derz dolgu malzemeleri iki ana kategoriye ayrılmaktadır. Bunlar, şu şekilde sıralanabilir:
- CG: Çimento esaslı genel tip derz dolguları: Bu kategori, genel kullanım için uygun olan ve standart dayanıklılık gereksinimlerini karşılayan derz dolgularını kapsar. Daha çok ev içi uygulamalar ve daha az aşındırıcı etkiye maruz kalan yerler için uygun olan ürünleri kapsar.
- RG: RG kategorisi ise, daha yüksek mekanik ve kimyasal dayanıklılık gerektiren uygulamalar için tasarlanmıştır. Bu kategori, özellikle yüksek trafikli alanlar, endüstriyel uygulamalar veya kimyasal maddelere maruz kalabilecek yerler gibi özel gereksinimler için idealdir.
Her iki kategoride farklı performans özellikleri yer alır. Kullanılacak alana göre doğru tipin seçilmesi ise son derece önemlidir. Bu standart, derz dolgularının su emme oranları, yapışma gücü, aşınma direnci gibi özelliklerini belirler. Bunun yanı sıra uygulama alanına en uygun malzemenin seçilmesine yardımcı olur.
Beyaz Çimento ve Derz Arasındaki Temel Farklar
Beyaz çimento ve derz dolgu, genellikle inşaat sektöründe kullanılan iki farklı malzemedir. Bunun yanı sıra bu iki malzeme, işlev ve kullanım amacı açısından oldukça farklıdır. Beyaz çimento ile derz arasında fark oldukça fazladır. Bu farklar genel olarak aşağıdaki gibidir:
- Beyaz çimento, daha beyaz bir görünüm sağlamak için tercih edilirken derzler, yapı elemanlarının birleşim noktalarında kullanılır ve işlevsel amaçlar için son derece önemlidir.
- Beyaz çimento, estetik bir görünüm sunmak için özellikle seçilen bir çimento türüdür. Derz dolgu ise yapı elemanları arasındaki boşlukları doldurmak için kullanılan bir malzemedir.
- Beyaz çimento, yapıştırma harçları, sıva, çimento esaslı su yalıtım ürünleri içerisinde bağlayıcı malzemesi olarak kullanılabilir. Derz dolgusu ise genellikle elastik ve su sızdırmazlığı ile ön plana çıkar.
- Beyaz çimento, yapı elemanlarının yapıştırılmasında veya estetik amaçlı uygulamalarda tercih edilirken derzler, yapı elemanlarının birleşim noktalarında oluşur ve yapı elemanlarının hareketlerini tolere eder.
Beyaz Çimentonun Avantajları
Beyaz çimento, birçok avantaja sahip olan bir yapı malzemesidir. En büyük avantajları arasında ise hem estetik hem de güçlü bir çimento olması yer almaktadır. Bunun yanı sıra, beyaz çimento ile uygulanan zemin betonları, kaldırımlar ve diğer zeminler ışığı yansıtma özelliğine sahiptirler. Bu tür iç mekanlarda yapay bir aydınlatma görevi görmektedirler. Ayrıca iç mekanlarda aydınlatma ve ısıtma gibi enerji maliyetlerini de azaltırlar. Benzer şekilde dış mekanlarda kullanılması sayesinde güvenliği artırıcı bir aydınlatma sunarlar. Genel olarak beyaz çimento, sahip olduğu çeşitli avantajlar ile birçok yapı projesinde ön plana çıkar. Estetikten dayanıklılığa kadar sunduğu bu avantajlar ile mimarlar ve inşaat profesyonelleri için vazgeçilmezdir. Bu avantajlar, detayları ile şu şekilde sıralanabilir.
Estetik görünüm sunması
Beyaz çimento, yüksek beyazlık oranı ile yapıların modern ve temiz görünmesini sağlar. Özellikle dekoratif uygulamalarda, farklı renk pigmentleriyle birleştiğinde estetik tasarımlar da sunar.
Yüksek dayanıklılığa sahip olması
Beyaz çimento, gri çimento ile aynı dayanıklılığa sahiptir. Bu durum, özellikle dış mekanlarda ve sert hava koşullarına maruz kalan yapılarda uzun ömürlü kullanım sağlar.
Renk seçenekleri sunması
Beyaz çimento, doğal renginin yanı sıra renkli pigmentler ile karıştırılarak farklı renk seçenekleri elde etmeye de olanak tanır. Bu durum, mimari projelerde geniş bir tasarım özgürlüğü elde etmeyi sağlamaktadır.
Çevre dostu olması
Beyaz çimento, çevre dostu malzemelerden üretilir. Bu sayede de geri dönüştürülebilir. Üretim sürecinde kullanılan hammaddeler ve enerji verimliliği dikkate alındığından çevresel etkiler de azaltılır.
İlginizi çekebilir: Beyaz Çimento Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!
Derzin Kullanım Alanları ve Avantajları
Derz dolgu, seramik, taş ve diğer kaplama malzemeleri arasındaki boşlukları doldurmak için kullanılır. Estetik ve işlevsel amaçlarla geniş bir kullanım alanına sahip olması, özellikle banyolar, mutfaklar, zemin kaplamaları, havuzlar, dış cephe kaplamaları, mozaik çalışmaları, kamusal alanlar ve endüstriyel alanlarda sıklıkla tercih edilmesini sağlar. Banyolar, suyun sürekli temas halinde olduğu alanlardır. Bu nedenle burada derz dolgu kullanımı da son derece önemlidir. Ayrıca mozaik uygulamalarında kullanılan küçük parçalar arasındaki boşlukları doldurmak için ince derz dolgu malzemeleri tercih edilmelidir. Genel olarak derzlerin temel avantajları aşağıdaki gibidir:
- Derz, yüksek dayanıklılığı ile uzun ömürlüdür.
- Şık ve zarif bir görünüm sunar ve ürünlere lüks bir hava katar.
- Derzi temizlemek kolaydır. Bu durum ise bakımını basit hale getirir.
- Isı ve ses yalıtımında etkili bir malzemedir ve konforlu bir ortam sunar.
- Farklı renk, desen ve dokularda bulunması, tasarım seçeneklerini artırmaktadır.
- Yumuşak ve konforlu bir yüzey sunmaktadır. Bu durum, kullanımda konfor sunar.
Beyaz Çimento ile Derz Uygulamalarında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Beyaz çimento ile derz uygulamalarında dikkat edilmesi gerekenler genel olarak şu şekildedir:
- Beyaz çimento esaslı uygulamalarda yüzeyin kusursuz bir beyazlığa sahip olması için beyazlık stabilitesine dikkat edilmesi gerekir. Karışımda kullanılan çimento beyazlığının yanında kullanılan derz dolgu malzemelerinin de temiz ve stabil bir renge sahip olması gerekir.
- Beyaz çimentolu karışımlarda kullanılacak kimyasal katkıların şeffaf ve beyaz renkli olmasına dikkat edilmesi gerekir.
- Beyaz çimento kullanılarak hazırlanan derz dolgu gibi karışımlar, eklenecek renk pigmentleriyle bütünleştiğinde, daha canlı ve istenen renkler elde etmek mümkündür.
- Optimize işlenebilirlik süresi elde edebilmek için kuru karışımın tane boyu dağılımı kusursuz şekilde ayarlanmalıdır.
- Hazırlanan karışımın tane boyu dağılımı, dayanma ve harcın su emme parametrelerini de etkilemektedir. Bu sebeple optimizasyon ile hazırlanmalıdır.
Çimsa olarak, beyaz çimento ile derz arasındaki fark nedir konusu hakkında merak edilen bilgileri ele aldık. Çimento dünyası hakkında daha fazla bilgi edinmek için bloğumuzda yazılan diğer yazılara göz atmak için tıklayın.