Sürdürülebilirlik

Çevresel Mükemmeliyet

Hava Emisyonlarının Yönetimi

Çimento üretim prosesi kırma, eleme, öğütme, yanma süreçlerini içerir. Bu aşamalarda çevresel etki yaratabilecek toz ve gaz emisyonları meydana gelebilir. 

Ülkemizde geçerli yönetmelik limitleri ve dünya standartlarında iyi uygulamaları göz önünde tutarak toz ve gaz emisyon değerlerini sürekli izleme sistemleri ile tüm tesislerinde kayıt altına alıyoruz. Ek olarak, ilgili yönetmeliklerin öngördüğü dönemlerde, akredite laboratuvarlar tarafından yapılan ölçümlerle verilerin teyidini ve kontrolünü sağlıyoruz.

Tesislerimizde, hammadde hazırlama ve nakliye aşamalarından itibaren kapalı konveyör sistemleri ile kırma-eleme-öğütme süreçlerinde torbalı filtreler kullanılır. Çimsa’da hammadde ve ürün stoklamalarının yapıldığı kapalı stok alanları vardır. Bu durum toz emisyonlarının limitler altında tutulmasında önemli rol oynar. 

Yanma prosesi kaynaklı döner fırın bacalarına ait toz emisyonları sürekli izleme sistemleri ile ölçüyor ve ilgili makamlara raporluyoruz.

Yanma reaksiyonu sırasında ortaya çıkabilecek önemli kirleticiler azot oksitler (NOx), uçucu organik bileşikler (VOC’ler), toplam organik karbon (TOC), metaller, hidrojen florür (HF), hidrojen klorür (HCl), dioksin ve furandır. Çimsa’nın tüm çimento üretim tesislerinde döner fırın bacalarına ait NOx, TOC, HF, HCl parametreleri sürekli izleme sistemleri ile ölçüyor ve ilgili makamlara raporluyoruz.

NOx emisyonlarının limitler dahilinde tutulabilmesi için Seçici Katalitik Olmayan İndirgeme (SNCR) sistemi kullanılarak amonyak çözeltisi enjekte ediyoruz. Sistemin katkısı ile yanma işlemi sırasında ortaya çıkan azot oksit (NOx) gazlarının miktarını azaltıyoruz.

Su Yönetimi

Çimsa olarak, iklim senaryoları bazında belirlediğimiz kronik fiziksel riskler sıralamasında önemli bir yer tutan suyun stratejik bir kaynak olduğunun bilinci ile küresel raporlama çerçeveleri, endüstri rehberleri ve yerel yönetmelikleri de göz önünde bulundurarak etkin su yönetimine odaklanıyoruz. Beton üretiminde su doğrudan bir girdi oluşturmakla beraber, çimento üretim sürecinin hammaddesi değildir. Ancak çimento ve beton üretim süreçlerinde yer alan kum ve çakıl yıkama, ekipman soğutma sistemleri gibi yardımcı süreçler su kullanımına ihtiyaç duyar.

Fabrikalarda ihtiyaç duyduğumuz su, kuyu ve şebeke kaynaklarından karşılanır. Bu kapsamda su tüketimini minimize etmek, su döngüsünü daha iyi yönetmek ve su geri dönüşümünü sağlayan teknolojik inovasyonları belirlemek üzerine çalışıyoruz.

Biyoçeşitlilik

Çimsa olarak ham madde hazırlığı, çimento üretimi, hazır beton, öğütme tesisleri ve terminaller olarak 4 ana operasyonumuz bulunmaktadır. Tüm bu faaliyetlerimizin çevresel etkilerini azaltmak ve biyoçeşitlilik açısından süreçlerimizi daha duyarlı hale getirmek amacıyla sürdürülebilir ve doğaya pozitif etkileri olan uygulamaları benimsiyoruz.

Çimsa olarak, doğa risklerini azaltma hedefiyle doğa-pozitif operasyonlar gerçekleştirmeyi ve uzun vadeli iş dayanıklılığı fırsatlarını ortaya çıkarmayı amaçlıyoruz. Bu bakış açısı ile doğayı stratejik bir öncelik haline getiriyor ve uzun vadeli sağlam planlar geliştiriyoruz.

Hedefimiz, 2022’yi baz alarak 2030 yılına kadar biyolojik çeşitlilik kaybını durdurmak ve tersine çevirmek, kendi operasyonlarımızın yanı sıra ham madde ocak işletmeleri ve tedariği kapsamında değer zincirimizdeki yüksek etkilere de odaklanarak 2050 yılına kadar tam iyileşme elde etmektir.

cimsa-biyocesitlilik-diyagram

Çimsa’nın biyoçeşitlilik performansını geliştirmek için paydaşlar, toplum, sektörel platformlar ve tedarikçi ağımızla yakın iş birliği içinde aksiyon odaklı yol haritaları geliştirerek bilim temelli bir yaklaşım izleyeceğiz. Bu çalışmaları lokasyona özel aksiyonları içeren “Biyoçeşitlilik Eylem Planları” aracılığıyla yapılandıracak ve iletişimini sağlayacağız.

Bunların yanı sıra yasal mevzuatlar kapsamında kullanılan arazilerin doğaya kazandırılmasına yönelik belirlenen “Doğaya Yeniden Kazandırma Planları”nı kamu kurumlarının onayı ile hayata geçiriyoruz.