iklim-krizi
Okuma Süresi 5 dakika
Paylaş:

İklim Krizi: Gezegenimizi Tehdit Eden Tehlike ve Çözümler

İklim krizi, dünya genelinde atmosferde oluşan dengesiz değişiklikler ve bunların ekosistem üzerindeki etkilerini içeren çevresel bir tehdittir. Atmosfer değişikliklerinin sebep olduğu kriz, uzun dönem iklim modellerindeki anormal değişimler olarak ifade edilir. Küresel ısınmanın başlangıcı ve artan sera gazı emisyonları ile ilişkilendirilen iklim krizi, bugüne dek gezegenin birçok bölgesinde ciddi iklim olaylarının yaşanmasına sebep olmuştur. Bu doğrultuda, iklim krizi nedir sorusu kadar iklim krizinin nedenleri de merak edilmektedir. 

iklim-krizi-nedir

İklim Krizi Nedir?

İklim krizi; küresel ısınma ve küresel iklim değişikliği etkileriyle yakından ilgili olan bir dizi durumu ifade eder. Bu krize göre dünyada yıllık ortalama sıcaklıklar yükselerek küresel ısınma gerçekleşir. Bunun sonucunda ise iklimde dengesizlikler meydana gelir ve iklim değişikliği görülür. Dünya üzerinde bulunan tüm canlılar ise iklim kriziyle karşı karşıya kalır.

İklim değişikliği sonucu, aşırı yağış kaynaklı yıkıcı seller görülebilir. Bunun yanı sıra yıllık yağış ortalaması düşük olan bölgelerde ciddi susuzluk ve kuraklık oluşabilir. Ayrıca biyolojik çeşitlilik kaybının artması da sonuçlar arasında yer almaktadır. Bu durum ise tüm besin zincirini olumsuz yönde etkilemektedir.

iklim-krizi-nedenleri

Küresel İklim Krizi Nedenleri Nelerdir?

Küresel ısınmanın yarattığı iklim krizinin nedenleri oldukça fazladır. Bunun yanı sıra sürekli tekrarlanan ortak nokta ise fosil yakıt tüketimidir. Elektrik üretmek, ısınmak ve endüstriyel üretim süreçlerini gerçekleştirmek için yakıtlar sera gazı salınımına neden olmaktadır.

Küresel ısınmanın sebep olduğu iklim krizi, dünyanın ısınmasına, kuraklaşmasına ve beklenmedik meteorolojik olayların ortaya çıkmasına sebep olur. Biyoçeşitliliğin azalması, hayvan ve bitki türlerinin nesillerinin hızla tükenmesi, su, hava kirliliği ve olağandışı hava olayları iklim krizinin sonuçları arasında yer almaktadır. 

Genel olarak iklim krizinin en büyük nedeni, modern yaşamın fosil yakıta bağlı olmasıdır. Sanayi devrimi sonrası, petrol ve petrol yan ürünlerinin kullanımı artmıştır. Fosil yakıtlardaki artan tüketim ise dünyanın atmosferinin ısınmasına sebep olmaktadır. 

Artan dünya popülasyonu, tarım ve hayvancılıkta endüstrileşmeyi de beraberinde getirdi. Bu kapsamda toplumlar ve ekonomiler, inşa edilen üretim-tüketim ve kalkınma modellerinin hepsi iklim krizi ile bağlantılıdır. Neredeyse tüm sosyo-ekonomik insan aktiviteleri karbon salınımına yol açmakta ve bu durum ise küresel ısınmaya katkıda bulunmaktadır. 

iklim-krizi-sonuclari

İklim Krizinin Sonuçları Nelerdir?

Doğayı ve canlıları tehdit eden iklim krizinin birçok sonucu vardır. Küresel iklim değişikliği ile buzullar erimeye başladı. Beraberinde ise pek çok canlı türü yok oldu ve birçok hayvan, neslinin tükenmesi tehdidi ile karşı karşıya kaldı. Ayrıca mevsimler değişirken anormal sıcaklık artışları gözlemlenmeye devam ediyor. 

Son dönemlerde ise küresel iklim değişikliğinden kaynaklı olarak iklim ve hava dinamiklerinde tespit edilen birtakım değişimler görülmektedir. Bu değişimler, iklim krizinin sonuçları olarak kabul edilir. İklim krizinin sonuçları genel olarak aşağıdaki gibidir:

  1. Buzulların erimesi
  2. Yağmur oranındaki artış ve buharlaşma
  3. Yağmurun büyük bir kısmının sağanak olarak yağması
  4. Orman yangınlarının sık görülmesi
  5. Fırtına ve sel gibi doğa olaylarının çok fazla yaşanıyor olması
  6. Mercanların renginin beyaz bir renge dönmesi
  7. Deniz suyu seviyesinin yükselmesi
  8. Denizlerdeki buzulların küçülmesi
iklim-krizine-karsi-neler-yapabiliriz

İklim Krizine Karşı Neler Yapabiliriz?

Bireysel olarak hayat standartlarımızı ve tüketim alışkanlıklarımızı değiştirerek küresel sıcaklık artış hızını azaltmamız mümkündür. İklim krizi sorununun etkilerini en aza indirmek için uygulayabileceğiniz iklim krizinin çözümleri genel olarak aşağıdaki gibidir: 

  1. Daha az petrol, doğal gaz ve kömür tüketmek

Artan dünya nüfusu ve tüketim artışı, iklim krizini tetikleyen etkenlerdendir. Karbon salınımını azaltmak için arabanızı evde bırakarak gideceğiniz yerlere mümkün olduğunda yürüyerek veya bisiklete gidebilirsiniz. Ayrıca evde doğal gaz kullanımını azaltmak için evinize ısı yalıtımı yapabilirsiniz. 

  1. Elektrik tüketimini azaltmak

Tüketim denince akla ilk gelen enerjilerden biri elektriktir. Enerji tüketimini azaltmak için en iyi çözümlerden biri ise güneş paneli sistemlerini kullanmaktır. Bu sayede yenilenebilir enerji ile ısınma, aydınlatma gibi birçok enerji ihtiyacınızı karşılamanız mümkündür.  Ayrıca elektronik cihazlarınızı kullanmadığınız sırada kapatabilirsiniz. Televizyonunuzu ve bilgisayarınızı kullanmadığınız zamanlarda kapatmak, senede binlerce kilo karbondioksitten tasarruf etmenize olanak sağlar.

  1. Plastik kullanımından kaçınmak

Ham maddesi petrol olan plastiğin kullanımı, karbon salınımı anlamına gelmektedir. Üstelik plastik yakımı sürecinde açığa çıkan karbondioksit gazı, küresel ısınma etkilerini artıran sera gazlarının başında yer alır. Bu nedenle plastik kullanımını azaltarak karbon salınımını azaltmanız mümkündür. 

  1. Su israfını önlemek

Herhangi bir amaç için yapılacak su tüketiminde suyu ısıtmak, arıtmak ve buna benzer işlemleri gerçekleştirmek için fazla enerji harcanmaktadır. Daha fazla enerji ise karbon kirliliğinin artması anlamına gelir. Bu sebeple yalnızca günlük hayatta uyguladığımız sıradan alışkanlıkları değiştirerek su tüketimini azaltmak bu noktada önemlidir. 

  1. Sürdürülebilir tarıma destek olmak

Et ve süt üretimi sürecinde, atmosfere büyük oranda karbon salınımı yapılmaktadır. Et ve süt tüketimini kısıtlayarak karbon ayak izinizi önemli ölçüde azaltmak mümkündür. Bunun yanı sıra sürdürülebilir tarım ürünlerini tercih etmek de son derece önemlidir. Egzotik meyve ve sebze tüketiminizi azaltarak, alışveriş yaparken yerel tarım ürünlerini tercih edebilirsiniz. Bu sayede nakliye sürecindeki karbon salınımını da önleyebilirsiniz.

  1. Uçak kullanımını sınırlandırmak

Bir uçağın havalanması için gereken fosil yakıt miktarı son derece fazladır. Bu nedenle, yakın mesafe yolculuklar için uçak yerine tren gibi daha çevre dostu seçenekleri tercih edebilirsiniz. Diğer taraftan, araç satın alırken hibrit ya da elektrikli araba gibi seçeneklere yönelerek daha az fosil yakıt tüketimi yapabilirsiniz. 

  1. Yeşil alanları korumak

Şehir içinde yer alan parklar ve bahçeler gibi yeşil alanlar, şehirlerin aşırı ısınmasını önlemeye olanak tanır. Bu durum ise sıcaklığın önemli ölçüde dengelenmesini mümkün hale getirir. Çevrenizde bulunan kullanım dışı alanların yeşillendirilmesi için belediyeleri harekete geçirebilirsiniz. Böylece ağaçlandırma ve yeşillendirme çalışmalarına destek olabilirsiniz.

  1. Daha az tüketmek

Tükettiğiniz her ürünün bir karbon ayak izi vardır. Bu sebeple daha sade bir yaşam tarzı benimseyerek atmosfere salınan karbon miktarını önemli ölçüde azaltmanız mümkündür. Kıyafet satın alırken uzun süre kullanabileceğiniz ürünlere yönelebilir, sadece tüketebileceğiniz ihtiyacınız olan kadar yiyecek alabilirsiniz. Bunun yanı sıra eşyalarınızı onararak yeniden kullanma prensibi edinebilirsiniz ve daha az çöp çıkarmaya özen gösterebilirsiniz.

iklim-kriziyle-mucadele

İklim Kriziyle Mücadelede Kimler Rol Oynayabilir?

İklim kriziyle mücadelede rol oynayabilecek birçok farklı kurum ve kuruluş mevcuttur. Bu kurum ve kuruluşlardan bazıları ise genel olarak şu şekilde sıralanabilir:

  1. Hükümetler ve Devletler
  2. Uluslararası Kuruluşlar
  3. Sivil Toplum Kuruluşları 
  4. Bireyler
  5. Akademik ve Bilimsel Kuruluşlar
  6. Medya ve İletişim Kanalları

Çimsa olarak amacımız, küresel ekonominin bir parçası olarak insana ve çevreye saygılı yaklaşımımız ile yeşil dönüşümün gerekliliklerini yerine getiren bir anlayışa sahip olmaktır. Karbon ayak izinin azaltılması, enerji verimliliği ve çevre dostu ürünler ile sunduğumuz sürdürülebilir projelerimiz hakkında kapsamlı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Yazar: Çimsa Sürdürülebilirlik Ekibi

Beton, modern dünyanın temel taşıdır; evler, ofisler, okullar ve spor kompleksleri onunla inşa edilir. Karayolları, demiryolları, havaalanları ve limanlar da dahil olmak …

Dünya’nın yeryüzünden yansıyan güneş ışınlarının neden olduğu ısının, atmosfer dışına çıkmasını önleyen tabakayı oluşturan gazlar sera gazı olarak ifade edilir. Atmosferin etrafından …