prefabrik-imalatı-beyaz-cimento
Okuma Süresi 4 dakika
Paylaş:

Prefabrik İmalatı ve Beyaz Çimento: Teknik Kılavuz

Beyaz çimentolar, sahip oldukları yüksek beyazlık ile mükemmel bir estetik görünüm sağlar. Üstün dayanım karakteristiği ile birçok uygulamada bilinenin çok ötesinde performans gösterir. Özellikle prekast üreticileri tarafından tercih edilir. Beyaz çimentolar, tarihi eserlerde, dekoratif özel uygulamalarda ve cephe kaplamaları ürünlerde kullanılır. Yüksek parlaklığa sahip inorganik pigmentlerin kullanıldığı renkli beton ve harç üretiminde de beyaz çimento kullanılır. İç ve dış mekân uygulamalarında son kullanıcıya mükemmel bir görsel değer sunar. Yazımızda beyaz çimentonun prefabrik imalatı sırasında kullanımı hakkında bilmeniz gereken tüm teknik özellikleri derledik.

Deneysel Çalışma: Beyaz Çimento Özellikleri

Daha önceki yazımızda prefabrik imalatı sırasında beyaz çimento avantajlarına değinmiştik. Bu yazımızda ise beyaz çimento ve gri çimento kullanılarak hazırlanan karışımların performansları kıyaslanmıştır.

  • Çalışmada prefabrik sektöründe tercih edilen beyaz çimentonun teknik avantajları hakkında bilgi verilmektedir.
  • Deneylerde Çimsa Çimento Mersin Fabrikası üretimi olan CEM I 52.5R tipi çimento sınıfında Süper Beyaz Çimento ve CEM I 42.5R tipi gri çimento kullanılmıştır.
Tablo 1. Karışımlarda Kullanılan Çimento Özellikleri

Prekast Beton Tasarımları:

  • Yapılan bu çalışmada 400 kg/m3 dozajlı şahit gri çimento ile üretilen beton numuneleri; su/çimento oranları, normal kür altında 22 saatlik, 3 günlük, 7 günlük ve 28 günlük basınç dayanımları açısından karşılaştırılmıştır.
  • Tüm karışımlarda çimento oranının %3’ü oranında melamin sülfonat esaslı süper akışkanlaştırıcı kullanılmıştır.
  • Tüm karışımlarda ilk çökme değeri 6 cm olarak belirlenmiş olup taze birim ağırlıkları 2400 ±50 kg/molacak şekilde beton tasarımı yapılmıştır.
  • Portland çimentosu dozajı sabit işlenebilirlikte 400 kg/m3‘den başlayarak 600 kg/m3’e kadar artırılmış, Süper Beyaz Çimentonun dozajı ise 300 kg/m3’den başlayarak 600 kg/m3’e kadar arttırılmıştır.

Uygulama Şartları;

  • Numuneler ilk 24 saat 20°C kalıpta bekletilmiş sonrasında kırım zamanına kadar 20 °C sıcaklıkta su ile kürlenmiştir.
  • 15x15x15 cm ebatlarında küp numuneler 22. saatte, 3. 7. ve 28. günde kırılarak elde edilen basınç dayanımı sonuçları değerlendirilmiştir.

Beyaz Çimentonun Prefabrik İmalatlarında Kullanılmasının Teknik Avantajları:

  • Süper Beyaz Çimento ve Gri Portland Çimentosu ile yapılan 12 dökümde prefabrik üretiminde önem taşıyan erken mukavemet gelişimine önem verilmiştir.
  • Beyaz çimento erken yüksek mukavemet karakteristiğinin temeli olan yüksek C3A oranı ve inceliğinin yüksekliği ile erken dayanımda gri çimentodan aynı dozda %40’a varan oranda dozaj avantajı sağlamaktadır. Kapsamlı deney tablosu Ek A’da verilmiştir.
  • Sonuçlarda gözlemlenen en temel veri; beyaz çimentonun mineralojik özelliklerine bağlı olarak 22 saatlik dayanımları önemli ölçüde artırdığıdır.
  • Ayrıca, erken mukavemet değerlerinde referans kabul edilen gri çimentoya göre %40’a varan oranlarda dozaj avantajı sağladığı görülmüştür.
Resim 1. Binalarda Prekast Uygulama Örneği

Deney Sonuçları:

22 saatlik performans göz önüne alındığında 300 doz Süper Beyaz çimentonun 400 kg gri çimento ile eşdeğer performans verdiği görülmektedir.

Standart kür işlemi uygulanan, 500 doz Süper Beyaz çimento kullanılan beton numuneler 22 saat sonunda C50 beton sınıfına eş dayanıma ulaşmıştır. 22 saatlik değerlerde, özellikle 500 doz üstünde dayanımın büyük ölçüde etkilemediği görülmektedir. Gri çimentoda ise durum farklılık gösterir. 600 doz gri çimento içeren karışımda bile dayanımlarda fark edilebilir artış gözlemlenmekte ve 600 doz gri çimento içeren karışımlarda ancak C35 sınıfına denk gelecek basınç dayanımları elde edilmiştir. 28 günlük basınç dayanımı sonuçları incelendiğinde 300 doz beyaz çimento içeren betonun basınç dayanımı olarak 450 doz gri çimento içeren beton numunesi ile eş dayanım verdiği görülmüştür.

Bu durum göz önüne alındığında Süper Beyaz çimentonun dozaj avantajı sağladığı görülür. Aynı zamanda, gri çimento dozajını daha üst seviyelere çıkardığımızda beton numuneler 28 günlük basınç dayanımında beyaz çimento ile üretilen beton numuneleri yakalayamamakta, basınç dayanımlarındaki artış yetersiz kalmaktadır.

Yapılan çalışmada süper beyaz çimento kullanımı ile bir metreküp beton için kullanılan çimento miktarı azaltılabilmekte, bu sayede hem son ürü de ekonomi sağlanmakta hem de beton daha kararlı (daha az rötre, daha az çatlak) bir hale gelmektedir.

Prefabrik İmalatlarında Beyaz Çimento Ne Avantajlar Sunar?

Beyaz çimento ile yapılan betonlar birçok yapının ayrılmaz parçasıdır. Hem prekast uygulamaları hem de yerinde döküm beyaz betonlar inşaat sektöründe kullanılırlar. Bu ürünlerde beyaz çimento kullanılması dekoratif ve dayanıklılık özelliğinin yanı sıra farklı renkle üretim imkânı vermesiyle kullanıcılara bir renk yelpazesi sunar. Duvar blokları, dökme parke taşları ve diğer dış cephe kaplamalarında beyaz çimento tercih edilmesi, dayanıklılık, dayanım ve çevresel etkenlere direnç olarak son ürüne yansır. Teknik kılavuzumuzda prefabrik imalatı sırasında beyaz çimentonun sunduğu avantajları, deneyler ve şablonlarla açıkladık.

EK-A

Tablo 2. Gri Çimento ile Hazırlanan Beton Tasarımları
Tablo 3. Beyaz Çimento ile Hazırlanan Beton Tasarımları

Kullanılan Kaynaklar:

Yazar: Fulya Gülen Şahin

Beton; çimento, agrega (çakıl,kum, mıcır vb.), su ve bazı katkı maddelerinin karıştırılarak oluşturulduğu bir yapı malzemesidir. Başlangıçta plastik ve akıcı kıvamda olan …

İnşaat ve yapı malzemeleri sektörü, hayatımızın birçok alanında karşımıza çıkan ve her anlamda etkileşimde bulunan malzemelerle dolu. Ancak çimento, bu geniş yelpazede …