beyaz-cimento-bims
Okuma Süresi 4 dakika
Paylaş:

Beyaz Çimento ve Bims İmalatı

Beyaz çimento, estetik olmasının yanısıra yüksek bağ dayanımı ve yapışma mukavemeti ile yüksek dayanım veren bir karaktere sahiptir. Beyaz çimentonun yüksek erken dayanım özelliği, imalat hızını arttırmaya da yardımcı olur. Bu durum, kalıp sökme süresini de düşürmektedir. Aynı zamanda, nihai mukavemetinin de gri çimentoya kıyasla daha yüksek olması sayesinde oldukça yüksek oranlarda dozaj avantajı sağlamaktadır. Beyaz çimento; estetik, dayanıklı, güçlü ve ekonomik olması sebebiyle bims imalatında tercih edilebilir. Bu yazımızda, bims nedir ve bims imalatı sırasında beyaz çimentonun tercih edilme sebepleri nelerdir gibi konuları ele alacağız.

Bims Nedir? Neye Yarar Neden Kullanılır?

Günümüzde yalıtım en önemli inşaat işlemlerinden biridir. Ses yalıtımı ve ısı yalıtımı yapmak için farklı materyaller kullanılmaktadır. Bims; yüksek ısı ve ses yalıtımı, yangına karşı yüksek koruma, deprem kuvvetlerine karşı dayanıklı, nem dengeleme özelliğine sahip ve çevreye herhangi bir zararı olmayan hafif yapı malzemesidir. Bims, özellikle birçok dış etmene karşı dayanıklı olması nedeniyle yapılar içinde sıkça tercih edilir ve etkili bir şekilde kullanır. Yapıların, her türlü etmene karşı korunmasında ilk adım olarak düşünülebilir. Dolayısıyla, dış ve iç cephe alanlarında bims büyük bir öneme sahiptir. Yapı elemanları içerisinde; döşeme, asmolen yapı gibi elemanlarda sıklıkla kullanılır.

Beyaz Çimentonun Bims İmalatı Sırasında Kullanılması 

Bims üreticilerinin talepleri arasında; çimentonun priz süresinin optimum ölçüde kısa olması, hızlı kalıptan alma, yüksek erken dayanım, düşük ısıl iletkenlik katsayısı ve lojistik avantaj sağlamasından ötürü düşük bims ağırlığı bulunur. Beyaz çimento ise bu özellikleri karşılar. Yüksek erken ve nihai mukavemeti ile gri çimentoya oranla özellikle erken yaşlarda % 40’a varan oranlarda dozaj avantajı sağlar. Buhar kürü gerektirmeden hızlı dayanım kazanır. Dolayısıyla maliyet avantajı da sunar. Ayrıca, imalat hızını arttırarak kapasite artışı sağlar. Bu durum, kalıp maliyetini düşürür ve hızlı sevkiyata olanak tanır. Beyaz çimento; estetik özelliklerinin yanısıra dayanıklı, güçlü, ekonomik olması ve bims üreticilerinin taleplerini karşılaması sebebiyle bims imalatında sıkça tercih edilir.

Deneyler

Bims üreticileri ile 3 ay süren bir çalışma yapılmıştır. Bu çalışma, 4 farklı aşamada incelenmiştir. İlk aşamada, laboratuvarda farklı çimento tipleri ile beton denemeleri yapılmıştır. İkinci aşamada, fiili üretimde değişik dozajlarla bims imalatı yapılmıştır. Üçüncü aşamada, fiili üretim sonuçlarına göre bims özellikleri değerlendirilmiştir. Son aşamada ise beyaz bimsler, ısıl iletkenlik deneyine tabi tutulmuştur. 

kullanılan-karisim-miktarlari
Şekil 1. Standart Kullanılan Karışım Miktarları
basinc-dayanimi-degisim-grafigi
Şekil 2. Gri CEM I 42,5 Çimentosu ve Çimsa Süper Beyaz CEM I 52,5 Çimentosu ile Yapılan Karışımların Zamana Bağlı Basınç Dayanımı Değişimi Karşılaştırması

Şekil 2’de yapılan gri ve beyaz çimento karışımlarının basınç karşılaştırmasında beyaz çimento kullanımının basınç dayanımını arttırdığı gözlenir. 

bims-imalati-agirliklar
Şekil 3. Değişik Çimento Dozajlarında Üretilen Bims Ağırlıkları

Şekil 3’te görüldüğü üzere, dozajı % 40 azaltan beyaz çimento kullanımı ile bims başına 1 kg ağırlık avantajı ortaya çıkmıştır. 

bims-hidratasyon
Şekil 4. Çimento Tipine bağlı Hidratasyon Isısı

Hidratasyon ısısı, çimentonun dayanım kazanması sırasında açığa çıkarttığı toplam ısıdır. Çimento hidratasyonu hakkında daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız Hidratasyon Nedir? Çimento Hidratasyonu Nasıl Oluşur?  yazımıza göz atabilirsiniz. Şekil 4’te CEM I 52,5 N Süper Beyaz ürününün diğer tiplere göre daha yüksek hidratasyon ısısına sahip olduğu gözlenmiştir. Bu durum, kış aylarında daha hızlı üretim imkanı sunar.

bims-imalati-iletkenlik
Şekil 5. a) Beyaz Çimento ile Elde Edilen Isıl İletkenlik Değeri, b) Gri Çimento ile Elde Edilen Isıl İletkenlik Değeri

TSE’ye yaptırılan ısıl iletkenlik analizlerinin sonuçlarına göre bims imalatında beyaz çimento kullanımı ile ısıl iletkenlik değerinin minimum % 5 iyileştiği gözlenir.

bims-imalati-maliyetler
Şekil 6. Farklı Çimento Dozajlarında Üretilen Bims Maliyetleri

Beyaz Çimentonun Bims İmalatı Sırasında Kullanılması Neden Önemlidir?

Beyaz çimento, beyaz renginden ötürü müthiş estetik özelliklere sahip olmasının yanısıra bims imalatında tercih edilmesi için birçok özelliğe sahiptir. Beyaz çimentonun bims imalatlarında kullanılması kalıptan alma süresini önemli ölçüde kısalır. Hidratasyon ısısının fazla olması sebebiyle kış aylarında çok daha hızlı üretim imkânı ortaya çıkar. Beyaz çimento kullanımı ile bims erken dayanımları % 47 artış gösterecektir. Düşük ısıl iletkenlik özelliği sayesinde ise % 5 kadar daha iyi izolasyon sağlanır. Son olarak, düşük bims ağırlığı ise lojistik avantajı ortaya çıkacaktır. Tüm bu özelliklerinden ötürü beyaz çimento; bims imalatında üreticilerin taleplerine cevap niteliğinde olup bims üreticileri tarafından tercih edilir.

Yazar: Ecem Çelik

Beton, modern dünyanın temel taşıdır; evler, ofisler, okullar ve spor kompleksleri onunla inşa edilir. Karayolları, demiryolları, havaalanları ve limanlar da dahil olmak …

Dünya’nın yeryüzünden yansıyan güneş ışınlarının neden olduğu ısının, atmosfer dışına çıkmasını önleyen tabakayı oluşturan gazlar sera gazı olarak ifade edilir. Atmosferin etrafından …