Corporate

Social Responsibility

Çimsa supports various permanent social responsibility activities that create value for the society.

As the knowledge and understanding regarding the sustainability concept develops, practices and collaborations also continue to emerge. The new business models of 21st-century companies have a very different mentality than the classical ones. Today, companies are expected not only to create financial value for their shareholders and the economy, but also to solve the problems of society via their business models. Therefore, social contribution is an integral part of our operations. Çimsa transformed its contributions achieved in various regions, to a more systematic and inclusive model. The social responsibility activities carried out in 2015 for performance improvement and contribution to the society are summarized as follows:

In line with the vision and the strength we get from Sabancı, we carried out sustainable activities, created permanent values ​​for the society, and provided electric wheelchairs to underprivileged people with disabilities for the seventh time this year as part of Disability Awareness Week. As a result of our collaboration with Mersin Metropolitan Municipality, we presented electric wheelchairs to the underprivileged on June 2. The event, which was held in compliance with the requirements and restrictions of pandemic, was also attended by our business partners.

This corporate social responsibility project, which we have been carrying out since 2015, has the goal to raise awareness on inclusion of people with disabilities in social life and to draw attention to the problems that these individuals encounter in their daily lives. The project enabled us to deliver 281 electric wheelchairs to individuals with disabilities in seven years.

As a brand that carries out projects that are focused on the environment and people and have the goal to increase the level of welfare of individuals and the society, we have the goal to extend the impact area of our social responsibility activities and reach more people with the benefit we have created.

Çimsa defines education as a prominent area where corporate support and contribution is highly required in our country. Hence, the company attaches great significance and contributes to the projects that will provide support to children. Thus, Çimsa launched the "Summer Kids" project and has been carrying out significant activities to support children in personal development and building self-confidence for 10 years. The project, which began with the participation of the children of the employees working at the Niğde Factory, has expanded in the subsequent years with the participation of children residing in the surrounding villages of Niğde. The total number of children that have participated in the project reached 1,000. Throughout the project, two-week-long trainings were provided by one psychologist, three drama teachers and three sports trainers to children aged between 7 and 12. Following its contribution via the Summer Kids project, Çimsa will transfer the strength and experience it has gained to various projects in the regions where the company operates and will continue to create added value in the upcoming periods.

Çimsa, kurumsal sosyal sorumluluk anlayışı doğrultusunda eğitim ve çocuk projelerine öncelik vermektedir.

Kurumsal sosyal sorumluluk projeleri kapsamında çocuklara yönelik eğitim projelerini desteklemek Çimsa için öncelik taşımaktadır. Çimsa, “Yaz Çocukları” kurumsal sosyal sorumluluk projesi ile ülkemizin en temel konularından biri olan eğitim alanında çocuklara katkı sağlamayı hedeflemektedir.

Bu doğrultuda 2011 yılında Çimsa Niğde Fabrika’da ‘‘Yaz Çocukları’’ kurumsal sosyal sorumluluk projesi hayata geçirilmiştir. Bu proje ile çocukların, duygusal, bilişsel, sosyal ve fiziksel gelişiminin desteklenmesi hedeflenmektedir. ‘‘Yaz Çocukları’’ projesine 2011 yılında sadece Niğde Fabrika çalışanlarının çocukları katılırken, ilerleyen yıllarda Niğde’nin civar köylerinde yaşayan çocuklar da katılım göstermiştir. Yaz Çocukları projesi, 2016 yılında Mersin’e, 2018 yılında ise Kayseri’ye taşınmıştır.

Projesi kapsamında 7-8, 9-10 ve 11-12 yaş aralıklarındaki çocuklar ayrı ayrı gruplandırılarak, her yaş grubuna özel ikişer haftalık eğitim sağlanmaktadır. 2011 yılından bu yana yürütülen Yaz Çocukları projesi, çocukların eğitimine yönelik sürdürülebilir bir kurumsal sosyal sorumluluk projesi olarak devam etmektedir.

Çimsa, Yaz Çocukları projesi ile 8 yılda 863 çocuğa ulaştı.

Farklı illerde farklı iş birlikleri ile yüzlerce çocuğun zihinsel ve fiziksel gelişimine katkı sağlayacak büyük bir sosyal sorumluluk projesine dönüşecek Yaz Çocukları ile Çimsa, topluma katkı sağlamayı amaçlamaktadır.

Proje, her dönem en az bir psikolog, üç drama eğitmeni ve üç spor eğitmeni ile gerçekleştirilmektedir. Her yıl, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi’nin Çocuk Üniversitesi Bölümü ile gerçekleştirilen iş birliği ile çocuklar için yeni bir ufuk açılmaktadır. “Küresel İklim Değişikliği ve Bireysel Davranışlarımız” eğitiminde öğrencilere, iklim değişikliğinin nedenlerini ve etkilerini azaltabilmek için yapılması gerekenler konusunda bilgi verilmektedir. “Geri Dönüşüm” eğitimleri ile geri dönüşüme gidecek kağıt, karton ve plastikleri kullanarak yaptıkları oyuncaklarla atıkların değerlendirilmesini öğrenen çocuklar ayrıca, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde göç eden kuşların dinlenme yeri olan baraj gölünde flamingoları gözlemleyerek ekosistem hakkında bilgi edinmektedirler. Kimya laboratuvarı, ziraat fakültesi, yabancı diller bölümü ve güzel sanatlar fakültesinde temel eğitim gören çocuklara eğitimin önemi ve üniversitelerin eğitimdeki yeri hakkında bilgi verilmektedir.

Proje kapsamında her yıl bir sivil toplum kuruluşu ile işbirliği yapılmaktadır.

Proje kapsamında her yıl bir sivil toplum kuruluşu ile işbirliği yapılarak, çocuklara daha fazla gelişim alanı yaratmayı hedefleyen Çimsa, Çevre Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme Vakfı Çevko’nun destekleri ile “Yaz Çocukları” şenliğinde çevreci kedi “Çevki” çocuklarla bir araya gelmiş ve etkinlik sonrasında çocuklara Çevko’nun çocuk kitapları hediye edilmiştir. Çimsa’nın Finansal Okuryazarlık ve Erişim Derneği FODER ile yapmış olduğu işbirliği neticesinde ise, FODER’den gelen eğitmenler Yaz Çocukları’na finansal okuryazarlık eğitimleri vermiştir.

Çimsa, toplum için değer yaratan ve kalıcı farklı sosyal sorumluluk çalışmalarını da her zaman desteklemektedir.

Çimsa, Mersin Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile engelleri ortadan kaldırmak için 2015 yılında Mersin Engelliler Haftası kurumsal sosyal sorumluluk projesini hayata geçirmiştir. 4 yıldır büyüyerek devam eden kurumsal sosyal sorumluluk projesi kapsamında Engelliler Haftası’nda Mersin’deki engelli bireylere akülü tekerlekli sandalye hediye edilmektedir.

Engelli bireylerin sosyal yaşama dahil olması konusunda farkındalık yaratılması amaçlanan projede, dünyada ve Türkiye’de engelli bireylerin karşılaştıkları sorunlar ve toplumun farklı segmentlerine düşen sorumlulukların altı çizilerek; engelleri ortadan kaldırmak için işbirlikleri düzenlenmektedir. Bu işbirliği içerisinde hareket eden Çimsa; 2015 yılında 25 adet, 2016’da 36 adet, 2017 ve 2018 yıllarında ise 50’şer adet olmak üzere toplam 161 adet akülü tekerlekli sandalye hediye etmiştir.

2015 yılında başlatılan ve aralıksız devam eden kurumsal sosyal sorumluluk projesi ile engellilerin toplumsal hayata katılmaları için katkı sağlanması hedeflenmektedir.

Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı tarafından düzenlenen “Steptember” sosyal sorumluluk projesine Çimsa çalışanları gönüllü olarak destek vermişlerdir. Üç grup halinde toplam12 çalışan, Cerebral Palsy ile yaşayan çocuk ve yetişkinlerin hayatlarında fark yaratmak için Eylül ayı boyunca çeşitli aktiviteler ile günde 10.000 adım atmıştır. Aynı zamanda projeye bağış toplamak için kampanyalar düzenlenerek destek toplanmıştır.

Nuh Naci Yazgan Üniversitesi (NNYÜ) Sağlık Bilimleri FakültesiBeslenme ve Diyetetik Bölümü ile Çimsa arasında “Sağlıklı Beslenme ile İlgili Çalışma Hayatında Sosyal Sorumluluk Projesi” için protokol imzalanmıştır.

NNYÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neriman İnanç, Yrd. Doç. Dr. Gülşah Kaner, Yrd. Doç. Dr. Meltem Soylu ve Araştırma GörevlisiEda Başmısırlı’dan oluşan ekip tarafından hazırlanan sağlıklı beslenme ile ilgili sosyal sorumluluk projesinin Çimsa’da uygulamaya geçirilmesi planlanmaktadır.

Dünyanın ilk sualtı kulüpleri arasında bulunan Türk Balıkadamlar Spor Kulübü’nün her yıl düzenlediği 15. Uluslararası Marmara Sualtı Görüntüleme Festivali bu sene tarihi Haydarpaşa Garı’nda Çimsa’nın desteği ile İstanbullularla buluşmuştur. 4-13 Eylül 2015 tarihleri arasında düzenlenen Festival, geçen sene kaybettiğimiz Türkiye’de ve yurt dışında gerçekleştirdiği proje ve araştırmalarla sualtı dünyası için önemli hizmetler sunan Gökhan Türe’ye ithaf edilmiştir. On gün süren festivalde sergi, film ve multimedya gösterisi, söyleşi, seminer, atölye, panel ve sosyal sorumluluk projeleriyle yüze yakın sayıda etkinlik yeralmıştır.

Marmara Sualtı Görüntüleme Festivali’ne, çevre, sualtı ve görüntüleme alanlarında değerli projelere imza atan yurt içi ve yurt dışından çok sayıda seçkin fotoğrafçı, film ve belgesel yönetmeni, araştırmacı ve akademisyen katılırken, çocuklara yönelik gerçekleştirilen sosyal sorumluluk projeleriyle deniz kültürü ve sevgisinin daha küçük yaşlarda kazandırılması hedeflenmektedir.

Birleşmiş Milletler (BM) Bilim Eğitim ve Kültür Teşkilatı’nın (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Geçici Listesinde yer alan İyon, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerine ait izler taşıyan Foça’nın 5 bin yıllık tarihi, Çimsa’nın katkılarıyla Ahmet Vasfi Pekin imzasıyla “Foça Tarihi” kitabında ölümsüzleştirilmiştir.

Ege Bölgesi’nde İzmir’in yaklaşık 70 km kuzeyinde bulunan ve Antik Çağ’dan günümüze İyon esintileri taşımaya devam eden turizm cenneti Foça’nın 5 bin yıllık mirasını anlatan “Foça Tarihi”adlı eser Ahmet Vasfi Pekin imzasıyla yayınlanmıştır.

Başta Foça Belediyesi olmak üzere birçok kurum ve eserin arşivlerinin araştırılmasıyla derlenen ve uzun uğraşlarla ortaya çıkan eser, toplam 168 sayfadan oluşmakta ve Foça tarihiyle ilgili birbirinden özel 50 adet fotoğrafı içermektedir. Kurumsal sosyal sorumluluk anlayışı ile kültür-sanat alanında değer yaratan çalışmalara desteğini sürdüren Çimsa’nın katkılarıyla basımı tamamlanan kitap Ağustos ayı itibarıyla yayınlanmıştır. Yazar Ahmet Vasfi Pekin, kentin coğrafyasında meydana gelen önemli gelişmeleri ve tanıklık ettiği tarihi değişimleri ele aldığı “Foça Tarihi” kitabında, kentin kuruluşundan bugüne kadar olan hikayesini çarpıcı bir anlatımla ortaya koymaktadır.

Dünya Çevre Günü nedeniyle, Çevre Müdürlüğü tarafından açılan resim-şiir-kompozisyon yarışmalarına katılan ve dereceye giren öğrencilere dağıtılmak üzere bisikletler Çimsa Niğde Fabrikası tarafından Niğde Çevre İl Müdürlüğü’ne ulaştırılmıştır. Sürdürülebilir dünya hedefiyle sadece bu günkü değil gelecek kuşakları da önemseyen Çimsa, geleceğin büyükleri olan çocuklar için hem öğretici hem de eğlenceli bir hediye seçmiştir. Çimsa Niğde Fabrikası tarafından Niğde Çevre İl Müdürlüğü’ne 10 adet bisiklet hediye edilmiştir.