beton-dayanimi
Okuma Süresi 5 dakika
Paylaş:

Beton dayanımı: Yüksek Erken Dayanımlı Beyaz Çimento Nedir?

Yazımızda beton dayanımı ve yüksek erken dayanımlı beyaz çimento ile karo üretimini ele aldık. Terrazo ve beton karolar; doğal taş kullanımı ile üretilen farklı desen, renk ve ebatlarda hem iç hem dış mekân kaplamaları ile kullanılmaktadırlar. Özellikle doğal doku tercih edilen ortamlarda yapı estetiğinde mükemmel bir dekoratif kaplamadır. Beton karolar ve terrazolar geleneksel beton uygulamasına ek olarak içerisindeki dekoratif taşların cilalanması ve parlatılması ile dekoratif bir görüntü elde edilerek üretilmektedir. Üretiminin istenilen boy ve desende yapılması ile hem iç hem de dış mekân kullanımında ve zamansız trendi ile tercih edilmektedir. Beyaz Çimento hakkında daha fazla bilgi için bu yazımıza göz atabilirsiniz.

Resim 1. Terrazo Karo
Resim 2. Beton Karo

Karo üretiminde;

  • Mermer tozu, 
  • Dekoratif agregalar
  • Beyaz çimento kullanılmaktadır.

Hassas bir karışım oranı ile hazırlanan ön karışımlar istenilen desen ve ebatlarda kalıplara yerleştirildikten sonra kürleme işlemine alınır. Kürleme işleminden sonra istenilen sertliğe gelen karolar parlatma ve cilalama süreçlerinden geçerek kullanıma hazır hale gelir. Beton karo üretiminde yüksek oranda beyaz çimento kullanılmaktadır. Çimsa, her segmentten müşteri ihtiyaçlarını önemsediği gibi karo üreticilerinin ihtiyaçlarına göre çimento üretiminde yaptığı trendler ile sürdürülebilir çözümler sunmaktadır.

Yüksek Erken Dayanımlı Beyaz Çimentonun Faydaları Nelerdir?

CEM I 62,5R tipi bir beyaz çimento olan Monda, Çimsa tarafından 2017 yılında üretilmeye başlamıştır.

Üretiminin temel amaçları; karo üretiminde imalat hızını artırmak, daha düşük dozajlarda benzer dayanımlar elde etmek ve buhar kürü süresini kısaltmaktır.

Monda diğer çimentoların 28 günde kazanabildiği beton dayanımına 2 günde ulaşmakta, imalat ve sevk hızını artırmaktadır.

  • Karo imalatlarında malzemelerin sevk edilmesi için belirli bir beton dayanımı gerekir. Yüksek erken dayanımlı beyaz çimento ile karoların erken yaş dayanımları artar, buhar kürü süreleri kısalır imalat hızı ve kapasiteleri artar. 
  • Eşdeğer alkali miktarı % 0,6’nın üzerinde olan portland çimentoları silis esaslı agregalar ile birlikte kullanıldıklarında silika jeli oluşmaktadır ve çimentolu sistem yüksek oranda su emerek çatlamaktadır. Beyaz çimento eşdeğer alkali oranı limit değer olan % 0,6’nın altındadır. 
  • Ürünün aynı hedef beton dayanımı değerlerine ulaşması için daha az çimento kullanıldığı için çimento dozajında avantaj sağlamaktadır. 

Yüksek Erken Dayanımlı Beyaz Çimento Örnek Çalışmalar (A, B, C , D Firmaları)

Çalışma kapsamında CEM I 62,5 R olarak üretilen yüksek erken dayanımlı beyaz çimento Monda aynı alanda kullanılabilecek diğer çimentolarla kıyaslanmıştır.

Bu çimentolar;

  • Referans CEM I 42,5 R gri portland çimentosu, 
  • Referans CEM I 52,5 R beyaz portland çimentosu olarak seçilmiştir. 

4 farklı pilot firmada, standart reçetelerde sadece çimento dozajı değişken olacak şekilde üretimler gerçekleştirilmiştir.

A ve B firmaları ile Denemeler

A ve B firmalarında, 50 kg Süper Beyaz Çimentoya kıyasla farklı dozajlarda (35, 40, 45 kg) Monda kullanılmıştır.

  • Ürünlerin farklı kürleme koşullarında standart ürettikleri karolara kıyasla gösterdiği performans incelenmiştir.
Şekil 1. Karışımların 24 saat ve 2 Gün eğilme dayanımları (A Firması)
Şekil 2. Karışımların 28 gün eğilme dayanımları (A Firması)

Daha az miktarda Monda beyaz çimento kullanılarak hazırlanan karışımlarda benzer dayanımlar elde edilerek avantaj sağlanmıştır.

24-saat-egilim-dayanimlari
Şekil 3. Karışımların 24 Saat Eğilme Dayanımları (B Firması)
b-firmasi-gün-dayanimi
Şekil 4. Karışımların 2 Gün Eğilme Dayanımları (B Firması)
b-firmasi-deneyler
Şekil 5. Karışımların 28 Gün Eğilme Dayanımları (B Firması)

2. C Firması ile Denemeler

C firmasında, 50 kg Beyaz Çimentoya kıyasla farklı dozajlarda (35, 40, 45 kg) Monda kullanılmıştır. Ürünlerin doğal kürleme koşullarında standart ürettikleri karolara kıyasla gösterdiği performans incelenmiştir. Denemeler çift katmanlı (%30 Beyaz, %70 Gri) karoda gerçekleştirilmiştir.

karisimlar-grafik-24-saat
Şekil 6. Karışımların 24 Saat Eğilme Dayanımları (C Firması)
karisimlar-grafik-2-gun
Şekil 7. Karışımların 2 gün eğilme dayanımları (C Firması)
karisimlar-grafik-7-gun
Şekil 8. Karışımların 7 Gün Eğilme Dayanımları (C Firması)
karisimlar-grafik-28-gun
Şekil 9. Karışımların 28 Gün Eğilme Dayanımları (C Firması)

3. D Firması ile Denemeler

D firmasında, 50 kg Süper Beyaz Çimentoya kıyasla farklı dozajlarda (35, 40, 45 kg) Monda kullanılmıştır. Ürünlerin farklı kürleme koşullarında standart ürettikleri karolara kıyasla gösterdiği performans incelenmiştir.

beton-dayanimi-24-saat
Şekil 10. Karışımların 24 Saat Eğilme Dayanımları (D Firması)
beton-dayanimi-2-gun
Şekil 11. Karışımların 2 Gün Eğilme Dayanımları (D Firması)
beton-dayanimi-7-gun
Şekil 12. Karışımların 7 Gün Eğilme Dayanımları (D Firması)
beton-dayanimi-28-gun
Şekil 13. Karışımların 28 Gün Eğilme Dayanımları (D Firması)

Yüksek Erken Dayanımlı Beyaz Çimento Örnek Çalışmalar: Deney Sonuçları

Karo firmalarında, 50 kg beyaz çimento’ya kıyasla farklı dozajlarda (35, 40, 45 kg) Monda kullanılmıştır. Yüksek erken dayanım performansına sahip Monda ile farklı firmalarda gerçek uygulama çalışmaları yapılmış olup performansı hem gri çimento hem de beyaz çimento ile kıyaslamıştır. Çalışmada 24 saat, 2 gün, 7 gün ve 28 eğilme beton dayanımı performansları incelenmiştir. Karo imalatında eğilme dayanımı en çok dikkat edilen performans özelliklerinden biridir.

Betonda olduğu gibi karo üretiminde kürleme çok önemlidir. Doğru reçete tasarımı iyi bir kürleme yapıldığında en iyi performansı gösterir ve beton dayanımı artar. Çalışmada optimum kürleme koşulları tüm firmalarda benzer tutulduğunu görüyoruz. Bu avantajı bütün denemelerde gözlemlenmiş olup, ortalama % 20 daha az çimento kullanımı ile dayanım spektlerine ulaşılmıştır. Monda kullanımı ile; genel olarak verimlilik artışı ve dozaj avantajı sağlanır. Aynı zamanda bu durum, karo dizaynı ile daha fazla karo elde edilebileceği için yine verimliliği arttırıp maliyet avantajı da sağlar.

Yazar: Sibel Kurt Sönmez

Beton; çimento, agrega (çakıl,kum, mıcır vb.), su ve bazı katkı maddelerinin karıştırılarak oluşturulduğu bir yapı malzemesidir. Başlangıçta plastik ve akıcı kıvamda olan …

İnşaat ve yapı malzemeleri sektörü, hayatımızın birçok alanında karşımıza çıkan ve her anlamda etkileşimde bulunan malzemelerle dolu. Ancak çimento, bu geniş yelpazede …